30. října 2015

vaření ~ kapusta netradičně

Kapusta jako surovina pro Toníkovy příkrmy se nám vyloženě osvědčila. Toníkovi chutná a dá se celkem dobře kombinovat s různými chutěmi. Nejradši jí Toník má v kombinaci s petrželí a jablíčkem, ale úspěch měla i v kombu mrkev-jáhly-kuře. S nadýmáním Toník nikdy žádné větší problémy neměl, tak i po této stránce se mi zařazení kapusty do Toníkova jídelníčku zdálo OK.

Dneska jsem se ji rozhodla připravit v původní úpravě - s petrželí a jablkem. K tomu většinou přidávám jako přílohu brambor a jako maso hovězí, pro ozvláštnění jsem dnes jako bílkovinu zvolila vajíčko a jako přílohu batáty. Dnes tak Toník obědval kapustu s jablkem a petrželí s vajíčkem a batáty.

Na takto zvolené kombinaci je fajn, že všechny ingredience kromě vajíčka mám předvařené a zamražené předem. Tak jsem je ráno jen vytáhla z mražáku a nechala odmražovat.




Jediné, co bylo potřeba dnes uvařit, bylo vajíčko. V lednici jsem ještě měla poslední kousek domácího od rodiny ze Zámrsku, takže pro Toníkův příkrm ideální.



Vejce dávám Toníkovi "celé" - tedy žloutek i bílek. Ve skutečnosti však do obědové porce jen zhruba 20 - 25 gramů, což odpovídá asi půlce vajíčka, v tomto případě menší půlce, protože vajíčko bylo veliké. Vidíte tu nádhernou barvu domácího žloutku? To miluju.


Půlku vajíčka drobně nakrájím a šup do skleničky k rozmražené kapustě, petrželce, jablku a batátům. (Batáty mají oproti bramborám tu super výhodu, že se dají uchovávat zmražené bez znehodnocení, takže pro nás ideální.)


Na závěr se vše musí už jen řádně promíchat. Já navíc vždy kontroluji konzistenci. V tomto případě se mi výsledek zdál trochu hustější a lepivější, než má Toník rád, tak jsem přidala asi půlku panáka kuřecího vývaru ze včera. Vždycky když vařím pro Toníka maso a vývar nespotřebuji, odliju si kousek do panákovky a nechám na druhý den, když by náhodou byl potřeba. Dnes bych musela jinak ředit jedině trochou kojenecké vody, ale takhle jsem využila chutnější alternativu. Jo a samozřejmě ještě nezapomenout přidat pár kapek oleje.


Hotovo? Téměř. Tím, že dnes nebyla žádná z ingrediencí teplá, ještě celou směs Toníkovi ohřívám. Darem jsem od mojí mamky dostala parní ohřívačku. Na lahve jsme ji sice nevyužívali (Toník nikdy mléko ani nic jiného z lahve neměl), ale na tohle se nám hodí perfektně.


A tady už máme hotový výsledek:


A spokojeného strávníka při a po jídle:



Přidávám ještě další možné inspirace pro vaření s kapustou:

- kapusta + lilek
- kapusta + brambor + jablko + ryba
- kapusta + mrkev + kukuřice
- kapusta + brokolice + kuskus
- kapusta + květák + dýně (+ hovězí + rýže)

Dobrou chuť.






4 komentáře:

  1. Kapustu taky dávám do příkrmů, jen mi právě nesedí to mražení. Přijde mi pak taková divná. Tak ji má jen občas, když na ni má chuť celá rodina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo Jani, někdy jo no. Mě se teda zdá většinou i po mražení OK, ale nesmí být předtím vařená moc dlouho jakoby "do rozvařena". Pak na tom bude po mražení asi podobně jako brambory... Zkusím vychytat ideální postup a pak se o něj podělím! :)

      Vymazat
  2. Mě nejvíce zaujala info, že batáty se po zamrazení - narozdíl od brambor - neznehodnotí - chuťově a nebo i vitamínama? (Budu se asi na to komentávání i přihlásit :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vitamínama bych řekla, že asi jako cokoliv jiného (tzn. při správném postupu minimálně). Chuť a konzistence je právě OK, tak jsem to myslela. :)

      Vymazat