Přeskočit na hlavní obsah

vaření ~ červená čočka

Červenou čočku zbožňuju! Někdy si trochu vyčítám, že ji pro vaření pro nás používám méně, než bych mohla. Přitom je to naprosto úžasná surovina - chutná, rychlá na přípravu a dá se zajímavě kombinovat s různými ingrediencemi. Osobně miluju třeba marockou hariru (můžete  ji vyzkoušet uvařit třeba podle tohoto receptu, já ji ale ráda dělám i vegetariánsky).

Hlavní výhoda červené čočky je, že ji není potřeba namáčet, ale dá se použít rovnou. To je pro mě osobně velké ulehčení, protože věčně zapomínám chystat si něco dopředu a taky ráda improvizuji. :)

Toník červenou čočku zná a moc mu chutná, zkoušeli jsme ji už v různých kombinacích. Většinou ji připravuji v "bezmasý" den, protože jako luštěnina má vyšší obsah bílkovin, což je pro tento účel ideální. Dneska ji Toník dostal připravenou v kombinaci s lilkem a hráškem.

Lilek mám předpřipravený zmražený (tak jako spoustu zeleniny), takže ho stačilo jen vyndat z mražáku. Hrášek jsem použila také mražený. Obecně mohu kvalitní (!) mraženou zeleninu kupovanou v obchodě k přípravě příkrmů doporučit. Já takto používám hlavně hrášek, kukuřici, fazolkové lusky a listový špenát. Hrášek a lilek jsem tedy ráno dala rozmrazit.




Červenou čočku jsem pak před obědem pořádně propláchla a dala vařit. Je hotová velmi rychle, takže úplně ideální.



Červená čočka vařením parádně zežloutne, takže se nelekejte. Hotovou jsem ji přidala k rozmraženému lilku s hráškem.


Kvůli hrášku jsem to ještě před podávání lehce mixla ručním mixérem. No pak už jsem jen přidala trochu oleje a kuřecího vývaru ze včera pro vyrovnání konzistence. A bylo hotovo.


Rozmixovaný hrášek celou směs ozelenil, takže to získalo takový jarní přídech. Pro mě osobně byla směs příliš hrášková, takže příště trochu uberu. Toníkovi ale výsledek moc chutnal. (Tady na fotce to sice zrovna nevypadá, ale byl to spíš výraz "už zase zdržuješ a fotíš?")


Na závěr přidávám ještě další naše oblíbené kombinace s červenou čočkou:

- červená čočka + květák + špenát
- červená čočka + dýně + petržel + tymián
- červená čočka + batáty + jablko + kuřecí
- červená čočka + brokolice + mrkev

Dobrou chuť a čočce zdar.

Komentáře

  1. Tahle potravina je od doby, co Maty začal konzumovat i jiné věci než mléko, stálicí v mé spíži. Jak píšeš, když je nejhůř, je hotovo raz dva, je to chutné a zdravé. My milujeme jako přílohu, kdy na trošičce kvalitního oleje orestuju cibulku, mrkev, řapíkatý celer na drobné kostičky, přidám už vařenou č.čočku, promíchnu, dochutím solčankou a nějakou bylinkou (tymián, oregáno) a zjemním troškou másla. Asi bude zítra k obědu :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Mňam! Škoda, že nebydlíte v Brně, bych se stavila ;) :D

      Smazat
  2. a pro rodiče je super polívka z červené čočky podle Vaňka a jeho snadných a rychlých receptů ... když jsem to viděla poprvé, nevěřila jsem, ale teď už věřím ... u nás doma hodně oblíbená :))
    Ale mega dobrýá je i po indicku .... ale to taky není pro prtě :(

    OdpovědětSmazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

mateřství ~ 8 každodenních hříchů matky se dvěma dětmi brzy po sobě

Na blogu (i v životě) se snažím být hodně pozitivní. Opravdu se maximálně snažím užít si všechny momenty, i ty zdánlivě ne úplně příjemné. Snažím se dokázat se včas zastavit, když se na mě všechno valí. Snažím se s dětmi víc smát, než je okřikovat, a bez dětí se snažím víc povznést a uvolnit, než něco pořád dokola zpytovat nebo se stresovat. A jde mi to? Samozřejmě, že NE. Alespoň ne tolik, jak bych chtěla. Snad jste si nemysleli, že je u nás všechno jen růžové. A snad jste si (probůh!) nemysleli, že si na to na blogu budu hrát. I u nás se křičí a brečí a závidí a lituje. Takže pro dnešek se s vámi podělím o trochu té temné strany síly, protože i to je každodenní součást života se dvěma malými dětmi brzy po sobě. 1. Křičím Křičím, okřikuji, občas ze mě vylítne něco, co ani nevím, odkud se bere. I ode mě lze slyšet věty jako: "To si snad už ze mě děláš srandu!" "Ty jsi mě neslyšel?!" "Kolikrát jsem ti to už říkala?!" "Zlobíš mě!" "Jestl

testujeme ~ barefoot boty z Aliexpressu

Na Vaši žádost přidávám krátký příspěvek s odkazy na Toníkovy nové botky. Ještě je teda nemáme vyzkoušené v praxi, od doručení ještě nebylo mokro ani sníh. :D Nicméně ráda shrnu první dojmy, přidám odkazy a třeba někoho inspirujeme k objednávce. Oboje boty jsou barefoot nebo přesněji barefoot kompromis, jelikož se jedná o gumáčky a sněhule, asi by to ani jinak nešlo. Na oboje boty jsem našla doporučení a recenze ve facebookové skupině Barefoot obuv z Aliexpressu , tak pokud také sháníte cenově dostupné barefoot a kompromisní botky a chcete vyzkoušet Čínu, v téhle skupině najdete celkem dost tipů a informací.  Gumáčky Gumáčky jsem objednávala z této stránky . Máme velikost 3 a stály nás 12.81 dolarů (cca 317 Kč).  Gumáčky jsou pěkně široké i relativně měkké. Podle tvaru špičky vidíte, že místa na prsty je tam dost, nožka není utlačovaná. Podrážka je rovna a tenká, i když to vypadá, že pata je tam výš než špička, není tomu tak. Ta modrá guma je tam jakoby zvednut

knihovnička ~ Moje jméno Antonín + SOUTĚŽ

Za měsíc jsou tady Vánoce a vy možná - stejně jako já - ještě hledáte inspiraci na dárky pro dětičky. Možná si vzpomenete, že minulý rok jsem se tady celkem rozepsala o personalizovaných knížkách šitých přímo na míru konkrétnímu dítku. Tyto krásné knihy vyrábí a prodává společnost  Originální knihy . Vše, co by vás o knížkách a procesu jejich vzniku mohlo zajímat, najdete v tom loňském článku TADY . No co Vám budu povídat, Toník byl z knížky unešen a frčí u nás dodnes. Letos na Vánoce jsem pro něj nechala vyrobit další podobnou knížku. Protože ho pomalu začala zajímat písmenka, volba padla na knihu Moje jméno . !A pozor, na konci dnešního příspěvku najdete zajímavou soutěž, která vás určitě nenechá chladnými! Kniha má moc hezký příběh, kdy zvířátka postupně skládají z písmenek jméno a příjmení pro nově narozené miminko. Malý čtenář tak vidí své jméno, jak se píše písmenko po písmenku. Krásné dětské ilustrace seznámí dítko s domácími i cizokrajnými zvířátky. Ta navíc př